Registracija
Pozabljeno geslo?
Zadnje povezave
Sponzorirane povezave
Zadnji članki
Balinarski Klub Ilirska Bistrica
Kratka predstavitev uspešnega balinarskega kluba.

Najlepše posode za smeti
Ko nekdo omeni posodo za smeti, se ponavadi namrdnemo in si predstavljamo nekaj neuglednega, kar je treba skriti v najtemnejši kot stanovanja. Pa je res to nujno potrebno?

Potep po mestu
Otroci stari od štiri do šest let, iz skupine Veveričke v Vrtcu Jožefe Maslo, so se predstavili s fotografsko razstavo.

Pust Je Pršu 2015
V nedeljo, 15. februarja 2015 si je veliko število gledalcev v Ilirski Bistrici ogledalo že 20. jubilejni pustni karneval.

Milanja, 31.01.2015
Sprehod po Milanji.

Partnerji
Strani
Najbolj iskano

Naravni kamen

Dodano dne: June 17, 2011 06:37:04 PM
 
Kategorija: GOSPODARSTVO: Gradbeništvo


Avtor: Marijan Božič

Naravni kamen se lahko uporabi za notranjo dekoracijo in oblaganje ali za urejanje okolice. Največji estetski učinek dosežemo, če naravni kamen kombiniramo še s kakšnim drugim materialom. Zelo lepo se h kamnu poda les in tudi jeklo. Oba materiala sta namreč idealna za izdelavo balkonskih in stopniščnih ograj, ki se zelo lepo prilegajo h kamnitim stopnicam, terasam ali dvorišču.

Tudi v notranjosti objekta lahko uporabimo naravni kamen. Če imamo stebre, jih lahko obložimo z naravnim kamnom, uporabimo pa ga lahko tudi kot stenski kamen. Lahko se obloži celotne stene ali pa npr. samo predel okrog kamina. Seveda pa se naravni kamen največkrat uporablja za tlakovanje pohodnih, zunaj pa lahko tudi povoznih površin. Uporaba naravnega kamna je odvisna tudi od njegove obdelave, saj z njo zelo spremenimo izgled in strukturo. Kamen se lahko reže, seka, žge in tudi spolira do visokega sijaja, vendar s tem postane kamen tehnični in ne več naravni. Tehnični kamen se največkrat uporablja za okenske police, notranje stopnice in nagrobnike.

 

Naravni kamen je v notranjosti objektov primeren predvsem za vzpostavljanje domačega, neumetnega in antičnega sloga, ter vzdušja. Zunaj pa se znjim oblagajo stebri, škarpe, stopnice, pločniki ob hišah, potke na vrtove in zelenice, dovozne poti in seveda dvorišča. Pri zunanji uporabi je potrebno paziti, da na vseh pohodnih/povoznih površinah, ki so tlakovane z naravnim kamnom, uredimo ustrezne padce, ki omogočajo odtok deževnice. Če so površine večje, poizkušamo padce speljati do odtočnih jaškov in kanalet, ki potem uspešno odvajajo vso vodo. Pri zidanju ali oblaganju škarp z naravnim kamnom je potrebno paziti na ustrezno fugiranje, ker lahko pride do zamakanja v konstrukcijo in s tem posledično do odstopanja, razpadanja. Seveda je fugiranje ključno tudi pri horizontalnem polaganju, saj ne sme priti do zamakanja, ker bi lahko le-to v zimskem času pustilo hude posledice za sami tlakovani površini. Voda namreč pronica v drobne razpoke/praznine , kjer lahko zmrzne in povzroči odstopanje ali večje razpoke. V nekaj letih/zimah, lahko celotna tlakovana površina razpade. Da bi to preprečili, je potrebno ustrezno armiranje samega tlaka in, kot je že bilo omenjeno popolno fugiranje/zalivanje fug.

 

Seveda pa ni vsak kamen primeren za notranjo, predvsem pa zunanjo uporabo. Pri zastopnikih/prodajalcih se je potrebno temeljito pozanimati za vrsto kamna glede na željeno vrsto uporabe. Šele na to, izbiramo kamen glede na barvo, strukturo, obliko, itd.

Če smo vešči podobnega dela in se ne bojimo novih izzivov, lahko kamen položimo sami, ali pa za to najamemo ustreznega in priznanega mojstra. Seveda pa tudi vsak mojster ni dovolj dober, zato se je potrebno pozanimati o njegovih referencah in izkušnjah.O avtorju:->  Naravni kamen položimo hitro in vrhunsko. O naših referencah se lahko pozanimate na spletni strani: Polaganje kamna.

Članek objavljen na direktoriju člankov eClanki

 
Ocene Povprečna ocena: (0 glasov)
Za ocenjevanje se prijavi.
Komentarji

Še ni komentarjev.


Za dodajanje komentarjev se prijavi.
Kategorije
Aforizmi
Kmetje, ne orjite pregloboko, sicer lahko kjerkoli izorjete kakšno "napako", ki se je primerila borcem revolucije.
Oglasi
marS - spletne storitve

BitBillions

Izberi kategorijo